BİZ BÜYÜK BİR AİLEYİZ

10 Ocak 2012 Salı

YILDÖNÜMÜNDE YİNE GÖZ YAŞI


























Bundan tam 9 yıl önce 8 Ocak 2003 tarihinde İstanbul-Diyarbakır seferini yapan THY uçağı inişe geçtiği sırada düştü. Yaşanan o korkunç uçak kazasında 3’ü bebek, 75 kişi hayatını kaybetti. Kazanın yıldönümünde, küllenmeye yüz tutan acılar bir kez daha tazelendi. O kazada kardeşi Mahfuz Erdal’ı kaybeden Erdal Erdal da acısı tazelenenlerden. AK Parti Bağlar İlçe Başkanı olan Erdal, uçak kazası ve sonrasında yaşananları gazetemize değerlendirdi.
AK Parti Bağlar İlçe Başkanı Erdal Erdal’ın 9 yıl önceki uçak kazasından söz ederken hala hüzünlendiği gözlerden kaçmadı. Hiç bir canın parayla ölçülemeyeceğini ifade eden Erdal, 9 yıl içerisinde kaza ile ilgili herhangi bir gelişmenin olmamasından yakındı.
Sivil Havaalanı
yapılmasını istedik
9 yıl içerisinde Kazazede yakınları olarak, Diyarbakır’a modern ve her türlü teknik donanıma sahip uluslararası bir sivil havaalanı yapılmasını istediklerini ifade eden Erdal, “Giden canlar zaten geri gelmez. Hiç olmazsa bu saatten sonra böylesi faciaların önüne geçilmesi için bir sivil havaalanın yapılmasını istedik. Gereken tedbirlerin alınması hususunda taleplerimiz oldu. Bu yönlü bir çalışma başlatıldı.  O kazadan 9 yıl sonra da olsa Diyarbakır’da bir sivil havaalanı yapılacak. Konuyla ilgili AK Parti hükümeti bir çalışma yürütüyor. Başbakanımız Recep Tayip Erdoğan, Diyarbakır’da bir sivil havaalanı yapılacağı yönde müjde verdi. Havaalanı yapımı ihale aşamasında bulunuyor. Umarız bu gerçekleşir” dedi.
Büyük ihmal
75 ocağa bir kor gibi düşen o facianın ve acıların bir daha yaşanmamasını de dileyen Erdal Erdal, “Cidden çok büyük kayıplar yaşadık. Yaş ortalamalarına bakıldığında hepsi genç insanlarımızdı. Bu memleketin işadamları, aydınlarıydılar. Bu gerçekten üzücü bir olaydı. Olayda büyük bir ihmal var. Bu anlamda sorumluların bir an önce bulunup, cezalandırılmasını istiyoruz. Kazada yaşamını yitirenlerin geride bıraktıkları çocuklarına tazminat verilmesini bekliyoruz. Biliyorsunuz ki, tazminat ödemeleri sigorta şirketleri tarafından öneriliyor. Tazminat da ölenin ailesinin nüfus sayısına göre belirleniyor. O dönemde kabul edenler de kabul etmeyenler de oldu. Yine olaydan sonra çok sayıda kazazede yakını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu. Bu faciada ihmalkarlığın olduğunu ve üzerine gidilmesi gerektiğini konusunda AİHM’e müracaatları oldu. O konuda bir sonuç alınamadı. Sonuç alınmış olsaydı haberimiz olurdu. Ancak, avukatlarımız takip ediyor” diye konuştu.
Havaalanı çok yetersiz
Kazazede yakını ve AK Parti Bağlar İlçe Başkanı Erdal Erdal, Diyarbakır’ın nüfusuna ve hava hareketliliğine göre mevcut havaalanı yetersiz kaldığını belirtirken de şöyle dedi:
“Bugün Ankara ve İstanbul’daki havaalanları nasıl bir donanıma sahipse Diyarbakır’daki havaalanın da bu teknik donanımlara sahip olmasını istiyoruz. Bu bir gerekliliktir. Diyarbakır havaalanı yolcu bakımından Türkiye’nin sayılı havaalanları arasına giriyor. Günde 15 uçak iniş ve kalkış yapıyor. Bazı günler bu sayıyı 20’yi buluyor. Böyle hareketli bir havaalanının teknik donanım bakımından hiçbir eksiğinin olmaması gerekir.”
Unutulacak bir acı değil
Uçak faciasının hafızalarda canlı tutmak amacıyla 8 yıl boyunca her yıldönümünde düzenli olarak anma töreni düzenlediklerini de vurgulayan Erdal Erdal, “Her yılın 8 Ocak tarihinde, yani kazanın yıldönümünde anma töreni düzenleniyor. Annem ve babam bir fiil bu anma törenine katılıyor. Tabi bu acı unutulmuyor. Allah, kazada yaşamını yitirenlerin ailelerine sabır versin. Veriyor zaten. Sabır vermezse insan çok kötü olur. Çünkü bu unutulacak bir acı değil” diye konuştu.

0 yorum: