BİZ BÜYÜK BİR AİLEYİZ

2 Ekim 2011 Pazar

Camiler, memleketin silinmez tapularıdır

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ''Camiler, memleketin silinmez tapularıdır. Bu memleket bizim dediğinizde, burası bağımsız dediğinizde, minareler hür biçimde göğe doğru yükseliyorsa, ezanlar hür biçimde okunabiliyorsa, orada hürriyet tam demektir'' dedi.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ''Camiler, memleketin silinmez tapularıdır. Bu memleket bizim dediğinizde, burası bağımsız dediğinizde, minareler hür biçimde göğe doğru yükseliyorsa, ezanlar hür biçimde okunabiliyorsa, orada hürriyet tam demektir'' dedi.

Bozdağ, Kocatepe Camisi avlusunda düzenlenen Camiler ve Din Görevlileri Haftası'nın açılışında yaptığı konuşmada, başta Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez olmak üzere organizasyonu düzenleyenlere teşekkür etti.
Etkinliği gerçekleştirenlerin önemli bir görevi yerine getirdiklerini dile getiren Bozdağ, ''Biz biliyoruz ve inanıyoruz ki camiler, Allah'ın yeryüzündeki mescitleridir. Bunları da Allah'a ve ahiret gününe inananlar inşa ederler, bakım ve onarımını yaparlar, geleceğe taşırlar. Allah'a şükrediyorum, camileri seven ve camilere hizmet eden insanlara bizleri hizmetkar kıldığı için. Yine Allah'a şükrediyorum ki bu büyük millet, 74 milyon insanıyla beraber camilere hizmetkardır'' diye konuştu.
Türkiye'nin 81 ilinde, ilçelerinde, köylerinde yapılan bütün camilerin neredeyse tamamının Türk milletinin gönül hazinesinden verdikleriyle yapıldığını dile getiren Bozdağ, ''Kandilleri onların verdikleriyle aydınlanıyor ve inanıyorum ki asırlarca da aynı biçimde aydınlanmaya devam edecek. Bilmiyorum, dünyanın başka yerinde mabetlerine böylesine gönülden sahip çıkan, ona hizmet etmekte yarış yapan başka bir millet var mı? Ben o nedenle de milletimize teşekkür ediyorum. Böyle bir milletin evladı olmaktan dolayı da bir kez daha Allah'a şükrediyorum'' ifadelerini kullandı.

Balkanlar'da, Makedonya'da, Orta Asya'da, Kafkasya'da, Somali'de ve dünyanın başka yerlerinde mabetlerin inşa edildiğini, ataların yadigarı camiler ve mabetlerin restore edilip hizmete açıldığını belirten Bozdağ, bunu milletin verdiği güçle Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yaptığını söyledi.

Camilerin bağımsızlığın sembolü olduğunu belirten Bozdağ, ''Camiler, memleketin silinmez tapuları. Bu memleket bizim dediğinizde, burası bağımsız dediğinizde, minareler hür biçimde göğe doğru yükseliyorsa, ezanlar hür biçimde okunabiliyorsa, orada hürriyet tam demektir. Biz Türkiye'nin dört bir yanında bu hürriyeti tam anlamıyla yaşıyor, yaşatıyoruz. İnşallah ilelebet de yaşayacak, bu mabetlere namahrem eli değmeyecek ve bu ezanlar ilelebet daha gür sedalarla yurdun üstünde inlemeye devam edecektir'' dedi.

''Mabetler birliğin, eşitliğin merkezleri''

Mabetlerin birliğin, eşitliğin merkezleri olduğunu vurgulayan Bekir Bozdağ, şöyle devam etti:
''Eşitlik için dünyada nice kavgalar verilmiş ama camiler kadar eşitliğin safiyane şekilde yaşandığı başka yerler neredeyse yok denecek kadar azdır. Makamı, şöhreti, serveti ne olursa olsun, herkes camide yan yana, omuz omuza bulunur. Camiler sadece namaz kılınan mekanlar değil. Aynı zamanda bir medeniyeti, bir anlayışı temsil ediyor, büyük bir kültür hazinesini hem yaşatıyor hem geleceğe taşıyıp aktarıyorlar. O nedenle son derece önemli. Müslümanların dertlerini konuştuğu, dar zamanlarda dayanışmalarını güçlendirdiği, mayasını daha iyi bir şekilde geleceğe aktardığı en önemli merkezlerden birisi şüphe yok ki camilerdir. Biz bunlarla ve bunlara hizmetle elbette gurur duyuyoruz.''
Haftanın ana temasının ''Çocuk-Cami Buluşması'' olduğunu hatırlatan Bozdağ, ''Fevkalade isabetli bir tema. Çünkü bu camileri bugün bizler yaşatıyoruz ama yarın çocuklarımız, daha ötesinde onların çocukları yaşatacak ve ileriye taşıyacak. Ülkemizde gönlü camilere bağlı insanlar çoğalırsa, Türkiyemiz daha güçlü, daha ileri, kendi içinde birlik, dirlik anlamında daha bütün ve daha diri olma imkanını elbette bulacaktır'' diye konuştu.

Bozdağ, İslam dininin güzelliklerini çocuklara aşılamanın, en önemli koruyucularından birisi yapmanın önemli vazifelerden birisi olduğunu ifade etti.

Camilerle ilgili önemli adımlar attıklarına da değinen Bozdağ, Diyanet İşleri Başkanlığının Teşkilat Kanunu'nu çıkardıklarını belirtti.

Çıkardıkları kanun hükmünde kararnameyle, selatin camiler ve tarihi camilerin tanıtımını cami rehberlerinin yapması için 250 kadro ihdas ettiklerini anlatan Bozdağ, cami rehberlerinin, turistlere camileri doğru bilgilerle tanıtma konusunda önemli görev yapacaklarını kaydetti.
Bozdağ, yaptıkları son düzenlemeyle illerde görevlisi bulunmayan camilere müezzin, kayyum ve Kuran kursu öğretici atamasında vekil uygulamasını da getirdiklerini, camilerin boş kalmayacağını bildirdi.
Bekir Bozdağ, ayrıca selatin camilerle ilgili çok ciddi bir adım atacaklarını, buralarda adına yakışır şekilde hizmet etmenin altyapısını oluşturacaklarını sözlerine ekledi.

0 yorum: