BİZ BÜYÜK BİR AİLEYİZ

29 Eylül 2011 Perşembe

Makedonya’da Türk girişimci sayısı artmalı

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski ile düzenlediği ortak basın toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski ile düzenlediği ortak basın toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Erdoğan, Makedonya'nın ismi ile Avrupa Birliği ve NATO üyeliğine Yunanistan'ın karşı gelmesine ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi:
''Öncelikle isim noktasındaki tavrımız tabii Türkiye olarak bizim belli. İsim noktasındaki hakkı vazgeçilmezdir ve bu Makedonya'nın bu en tabii, en doğal bir anayasal hakkıdır. Bu süreci bizler zaten destekliyoruz, yanındayız. Yunanistan'ın tavrını, yaklaşımını ise anlaşılmaz buluyoruz. Doğru bulmuyoruz. Yunanistan'ın ismi bellidir; Greece... Açık, net ortada. Burada kalkıp hala üst, alt, böyle bir yaklaşım içerisine girmeyi anlamsız buluyoruz. Yok, geçmişten beri bu bize aitti, şöyleydi, böyleydi gibi yaklaşımlar doğru değil. Artık küreselleşen bir dünyada, güncellenen bir dünyada yaşıyoruz, barışın egemen olması gereken bir dünyada yaşıyoruz. Makedonya bu yola girmiştir. Bağımsızlığını bu isim altında ilan etmiştir. Dolayısıyla buna saygı duymak gerekir diye düşünüyorum. Tüm Makedon halkının da bu en doğal hakkıdır.
Avrupa Birliği sürecine gelince, bence şu anda zaten Makedonya bizden önce AB'ye girecek gibi geliyor bana. Süreç o kadar hızlı yürüyor. Biz şu anda tabii AB ile müzakere eden bir ülkeyiz. Fakat hiç endişeniz olmasın, Makedonya AB'ye bizden önce girer. Biz sizden sonra gireceğiz. Onun için ben şimdiden hayırlı olsun diyorum.

NATO konusunda tabii Yunanistan'ın burada maalesef bir engelleme olayı var. Ama bu konuda da biz her zaman Makedonya'nın NATO'ya girmesi konusunda desteğimizi verdik, veriyoruz, vereceğiz. Burada da en ufak bir tereddüt olmasın.''

TÜRK GİRİŞİMCİLERİN MAKEDONYA'YA YATIRIMI

Başbakan Erdoğan, ''Türk girişimcilerin Makedonya'ya yatırımı konusunda gereken desteği verecek misiniz sorusuna, ''Ben bu konuda TOBB'u ve iş adamları gruplarımızı, STK'larımızı teşvik etmek suretiyle Makedonya'da yatırım yapma konusunu bu ziyaretimden sonra STK başkanlarına hatırlatacağım. Bunlardan hiç şüpheniz olmasın. Şu anda 100 kadar girişimcimiz burada var. Ama bu sayı daha da artsın istiyoruz. Tabii herhangi bir yerde bir sıkıntı varsa bunu da tabii değerli dostum, Sayın Başbakan iletecektir. Çünkü biz siyasilere düşen görev engelleri kaldırmaktır. Girişimcilerin buraya rahatlıkla girebilmelerini sağlamaktır. Temenni ederim ki Türk girişimcileri burada daha fazla yer alsınlar, daha fazla yatırım yapsınlar. Böylece hem istihdam yaratsınlar hem de özellikle Makedonya'nın kalkınmasında, Makedonya'nın bir an önce sıçramasında böyle bir fırsatı oluştursunlar'' yanıtını verdi.
Erdoğan, Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski ile düzenledikleri ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, özellikle bağımsızlığının 20'inci yılının kutlandığı bu dönemde Makedonya'yı ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Başbakan Erdoğan, Makedonya Cumhuriyeti Başbakanı Nikola Gruevski ile yaptıkları ikili ve heyetlerarası görüşmelerin yararlı ve verimli geçtiğini belirterek şunları kaydetti:

''Aramızda Türkiye, Makedonya olarak siyasi konularda herhangi bir sorun zaten söz konusu değil. Bu noktada, bağımsızlığın adımları atıldığı andan itibaren devam ediyor ve aynı kararlılıkla devam edecektir. Bugün başbakan sayın Gruevski ile yaptığımız görüşmede, tüm bu ilişkileri değerlendirirken, ortak coğrafyamız üzerinde, Balkanlar'da nelerin olup bittiğini de değerlendirme fırsatımız oldu. Geniş kapsamlı bir görüş alışverişiydi bu memnuniyetle ifade etmek isterim ki bu görüşmelerde hemen her konuda görüşlerimiz birbiriyle örtüşüyor.
Bildiğiniz gibi Makedonya ile ortak bir tarihe, ortak bir kültüre ve tüm bunların ötesinde insani bağlara dayanan köklü bir dostluğumuz var. İstiyoruz ki, ülkelerimiz arasındaki ticari ve kültürel ilişkilerimiz de mükemmel düzeyde seyreden siyasi ilişkilerimizin seviyesine ulaşsın. Kendimize daha önce bir hedef belirledik, ekonomik ve ticaret alanda dış ticaret hacmimizi 1 milyar dolara çıkaralım. 2010 yılı sonu itibariyle bu rakam 310 milyon dolar civarında, bu yıl da öyle zannediyorum ki bu rakamı aşacağız, 400 milyon doları bulabiliriz. Fakat bu rakamı iki dost ülke olarak biz az buluyoruz, bunu süratle arttırmamız gerekir diye düşünüyorum. Sayın başbakanla bu konudaki kararlılığımızı teyit ettik.''
''BÜTÜN BUNLAR BİRER VİZYON''

Açılım ve atılım sürecinin sürdürülmesinin, ekonomik işbirliğinin geliştirilmesinin iki ülkenin yanı sıra bölge ülkelerinin de yararına olacağına inandıklarını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Biz buna inanıyoruz. Bu bağlamda, özellikle ekonomik ve ticari ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi konusunda Türk özel sektörünün Makedonya'da yatırımlarını daha da artırmasına yönelik yaptığım teşvikler konusunda da kendilerini bilgilendirdim. Başta TAV firmamız olmak üzere... Ki az önce Üsküp Havalimanı'nın restorasyonuyla birlikte, son halini görünce doğrusu ben de adeta kendi ülkemdeki bir yatırımın açılış törenindeymiş gibi kendimi hissettim. Çünkü bu tür eserler o ülkelerin vizyonunu artıran ve o ülkelere ilgiyi arttıran eserlerdir. Belki bugün için beklenen ciddi hareketlilik olmayıp, yılda 700 bin, 800 bin yolcu kapasitesindedir. Ama bundan sonra bu, süratle artacaktır. Bunları aynen biz de yaşadık. Dün 6 milyon, 7 milyon, 8 milyon bir yolcu kapasitesine sahip olan hava yollarımız, bizim iç hatlarda 32-33 milyona ulaşmış vaziyette aynı şekilde yurt dışı taşımacılıkta 3 kat, 4 kat, 5 kat artmış vaziyette. Bütün bunlar birer vizyon, tabii bütün bunların yanında taşımacılıktaki fiyatlar bunlarda bu süreci teşvik eden, aynı zamanda da cazibe oluşturan bir durum. Lüks otobüslerin fiyatlarına şu anda uçaklarla seyahat etme fırsatı bulmuş vaziyette halkımız, vatandaşımız.''

''BUNLAR BİRER ÇEKİM ALANIDIR''

Başbakan Erdoğan, ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesinin, tarihi dostluk bağlarını daha da sağlamlaştıracağına işaret ederek, ''Ve burada özellikle küçük ve orta boy işletmelerimiz... Ki şu anda 100 kadar Türk girişimcisinin Makedonya'da yatırımları var. Ama bunun arkası da gelecektir, bunun teşvikini de yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz'' diye konuştu.

Erdoğan, şunları kaydetti:
''Kültür alanındaki işbirliğimiz kapsamında, ortak tarihi mirasımız sayılan, Makedonya'da Osmanlı döneminden kalan kültür varlığının onarım ve restorasyonunun, özgünlüğüne uygun olarak yapılması ve mevcut yapıların korunması konusuna verdiğimiz önemi yineledim. Çünkü burada birçok karşılıklı kazanımlarımız olacak, şu anda Ankara'dan bizim Üsküp'e gelişimiz 1.5 saat, İstanbul bu noktada çok daha yakın, yarın paket turizmle Türkiye, Balkanlar bir operatör burada devreye girdiği anda bütün ülkeleri aynı anda dolaşma imkanı var. Niçin? Çünkü ortak tarihin eserleri var buralarda. Bunlar birer çekim alanıdır, gelip buraları hepsi gezmek isterler. Aynı şekilde burada yaşayan dostlarımızın da Türkiye'yi gezme şansları var.
Turizmi artık bir deniz, hava, kum olarak görmüyoruz. Turizmin içinde artık eğitim, kültür, yayla, dağ, kış, termal, golf turizmi var. Bunlar artık çeşitlendi. Dolayısıyla bu işin yazı kışı yok. Sürekli olarak imkanı, parası olanlar dünyayı dolaşıyorlar hele hele burada 1.5 saat, 2 saatlik bir mesafe içerisinde buraları rahatlıkla dolaşmak, gezmek mümkün. Bunun imkanını sağlamak, hazırlıklarını yapmak hele hele son zamanlarda eğitim noktasında da çok ciddi adımlar atıldı ve bu konuda karşılıklı yapacağımız çalışmalarla gençliğimizin de ilişkilerini arttıracağımıza inanıyorum.''

''BİR ÜÇÜNCÜ DÖNEM BU GÖREVİ ÜSTELENEN ARKADAŞI OLARAK...''

Başbakan Erdoğan, eğitim alanında giderek artan işbirliği olduğunu da ifade ederek, şunları söyledi:

''Bunlar daha da çok çok artacaktır buna da inanıyorum. İki ülke arasındaki dostluk zincirinin en sağlam halkalarından birini oluşturan Makedonya Türk toplumunun sosyal, ekonomik ve siyasi bakımdan müreffeh ve güvenli bir yaşam sürdürmesine verdiğimiz önemi ben değerli dostuma özelikle vurguladım. Makedonya çok etnili ve çok dinli bir yapıya sahip. Bu da Makedonya için ayrı bir zenginlik. Makedonya'da yaşayan Türk çocuklarımızın, gençlerimizin, kendi kültürlerini yaşatarak Makedonya'da tam donanımlı, iyi yetişmiş bireyler olarak toplumda hak ettikleri yerleri alabilmeleri ve ülkeleri Makedonya'ya en güçlü şekilde katkıda bulunmaları bize gurur verecektir. Bu görüşlerimi de yine aynı şekilde kendileriyle paylaşma fırsatını buldum.
Türkiye Cumhuriyeti, Makedonya'yı bağımsızlığını kazandığı andan itibaren her alanda kararlı ve güçlü bir şekilde desteklemiştir ve desteklemeye devam edecektir. Makedonya'nın Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşme yönündeki çabalarını takdirle izliyoruz. Makedonya'nın hak ettiği Avrupa-Atlantik kurumlarına üyeliğinin en kısa sürede gerçekleşmesi en büyük arzumuzdur. Türkiye, Makedonya'nın NATO'ya üyeliğini Bükreş Zirvesi öncesinde ve zirve boyunca yoğun biçimde desteklemiş, ancak malum nedenlerle üyelik mümkün olamamıştır. Makedonya'nın üyeliği gerçekleşene kadar desteğimiz artarak devam edecek. Bu konuda hiçbir kuşkunuz olmasın. Makedonya'nın istikrarlı ve müreffeh bir ülke olma yolunda Balkanlar'da ve Avrupa'da üzerine düşen tüm sorumlulukları ciddiyetle yerine getirdiğini görüyoruz ve bundan memnuniyet duyuyoruz.
Bu ziyaretimin, Türkiye ile dost Makedonya arasındaki ilişkilerin gelişimine yeni bir ivme kazandıracağına inanıyorum. Bu vesileyle, üçüncü kez başbakanlık görevini üstlenen değerli dostum Nikola Gruevski'ye bir üçüncü dönem bu görev üstelenen arkadaşı olarak ben tekrar başarılar diliyorum ve Makedonya'nın birliğine beraberliğine vesile olmasını temenni ediyorum.''

0 yorum: