BİZ BÜYÜK BİR AİLEYİZ

30 Eylül 2011 Cuma

Kadın cinayetlerini önlemeye yönelik tasarı hazır

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kadın cinayetlerini önlemeye yönelik koruyucu tedbirleri içeren 30 maddelik temel yasa tasarısını önümüzdeki hafta Bakanlar Kuruluna sevk edeceklerini belirtti.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kadın cinayetlerini önlemeye yönelik koruyucu tedbirleri içeren 30 maddelik temel yasa tasarısını önümüzdeki hafta Bakanlar Kuruluna sevk edeceklerini belirtti.

Şahin, Esenler Belediyesinin, İstanbul Kalkınma Ajansının desteğiyle geliştirdiği ''Çalışan İşveren Kadının Güvenliğini Esas Alan Mesleki Eğitim Modeli ve İstihdam Projesi''nin, Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Yerleşkesi içindeki Otağ-ı Hümayun'da düzenlenen tanıtım toplantısına katıldı.
Toplantıdan ayrılırken gazetecilerin kadın cinayetlerine ilişkin sorularını yanıtlayan Şahin, bu konu ile alakalı hazırladıkları temel yasanın tamamlandığını, önümüzdeki hafta tasarıyı Bakanlar Kuruluna sevk edeceklerini bildirdi.
Tasarının 30 maddelik temel bir yasa olduğunu ifade eden Şahin, 2003 yılında Türk Ceza Kanunu'nu değiştirirken yasal alt yapıyı güçlendirdiklerini ve cezaları artırdıklarını anımsattı.

Koruyucu ve önleyici önlemlerin alınmasının önemine işaret eden Şahin, bugün Mersin'de, daha önce Ayşe Paşalı olaylarında olduğu gibi zincirin zayıf halkalarının kuvvetlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Şahin, şunları kaydetti:

''Nasıl olacak bu iş? Kolluk kuvvetlerinin yetki gücünü artırıyoruz. Aile Mahkemesi hakimlerinin elini güçlendiriyoruz. Sosyal yardımlaşma ve hizmetler, yani bizim bakanlığın daha etkin hale geleceği ve bakanlıklar arası koordinasyonun izleyeceği yeni bir yapı kuruyoruz. Kadın sığınma evlerini yeniden yapılandırıyoruz. Bir paket şeklinde bunları yaptığımız takdirde, hukuki alt yapı güçlenmiş olacak.
Yalnızca hukuki alt yapı ile bu cinayetlerin önüne geçmek mümkün değil. 74 milyonun topyekun seferberlik ilan etmesi lazım. Kadına yönelik şiddette sıfır tolerans değil, bir taraftan kadının şiddete maruz kaldığı riski yöneteceğiz, bunu önleyecek koruyucu tedbirler alacağız, diğer taraftan erkeklerdeki zihinsel dönüşümü at başı götürmek zorundayız. Kadının yaşam hakkını, kadının insan hakkını güncelleyen erkek bakış açısını kuvvetlendirmek, kamuoyu bilincini yükseltmek zorundayız. İkisini beraber yapacağız ki bu işi kontrol altına alabilelim.''
Şahin, bir gazetecinin ''Tasarıda, resmi nikah ile dini nikah ayrımı olacak mı?'' sorusu üzerine ''Bu yasalarda hepsi korunuyor, önemli olan kadının yaşam hakkıdır. Kadının medeni durumuna bakılmadan koruyacak bütün tedbirleri alıyoruz'' dedi.

0 yorum: