BİZ BÜYÜK BİR AİLEYİZ

23 Eylül 2011 Cuma

Önceki Sonraki İzmir’de Konak Tünelleri’nin temelini attı

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ''Her şeyin çözümü vardır. Tarihimizi de kültürümüzü de çevremizi de koruyacağız. Hizmetlerimizi de geciktirmeyeceğiz'' dedi.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Konak Tünelleri ile İzmir'in trafik çilesinden kurtulacağını ancak projeye ilişkin ''İzmir klasiği'' haline gelen eleştiriler yapıldığını belirterek, ''Her şeyin çözümü vardır. Tarihimizi de kültürümüzü de çevremizi de koruyacağız. Hizmetlerimizi de geciktirmeyeceğiz'' dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Yeşildere Mehmetçik Parkı'nda, Yeşildere ile Konak'taki Bahri Baba Parkı'nı birbirine bağlayacak bin 600 metre uzunluğundaki Konak Tünelleri'nin temel atma törenine katıldı.

Yıldırım törende yaptığı konuşmada, İzmir'de bugün yine güzel bir başlangıç yapıldığını, İzmir'i eski ihtişamlı günlerine döndürmenin ''boyunlarının borcu'' olduğunu söyledi.
''İzmir'in ihmal edildiğini düşünenler olsa bile bundan böyle bugünler geride kaldı, zaman çalışma zamanıdır'' diyen Yıldırım, İzmirli'nin ihtiyacını bildiklerini, bunları teker teker gerçekleştirdiklerini söyledi.
Bakan Yıldırım, 12 Haziran öncesi ''İzmir'e siyaset yapmaya değil hizmet yapmaya geldiklerini'' söylediklerini, İzmirlilerin seçimde kendilerine güvendiğini ve ''yola devam'' dediğini belirterek, ''35 İzmir'e 35 projeyle yola çıktık. Bugün bu projelerin her birini gerçekleştirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Adeta zamanla yarışıyoruz. Bu projelerin gecikmemesi için ne gerekiyorsa bunu yapıyoruz'' dedi.

Yıldırım, Karayollarının Konak Meydanı'ndan Yeşildere'ye kadar tüneli getireceğini, bu yolun eski Aydın-İzmir devlet yoluna bağlanacağını belirterek, şöyle konuştu:
''Alsancak'a gelip oradan Kordon'a devam edecek ve Çeşme tarafına gidecek yol, yargıda takıldı. Biz de geldik dedik ki 'burada eğer yargı lehimize dahi karar verse biz projeyi yapmayacağız'. Kordon'un üzerinden 3 metreden, 5 metreden denizle binalar arasını kapatacak bir yol yapmaya gönlümüz razı olmadı. İzmir'e de bunu layık görmedik. İşte o yüzden ne oldu? O yarım kalan yolu limana indirdik. Limandaki trafiği o yolla beraber şehir içinden çıkardık.
Böylece o yatırım da ortada kalmadı. O da amacına ulaşmış oldu. Ama Alsancak ile Konak arasında kesiklik oluştu. Mesela trafik Çeşme'den geliyor Konak'tan itibaren şehrin merkezine yayılıyor. Orada büyük bir trafik çilesi yaşıyorsunuz. 2 ay boyunca Konak'tan merkeze girdiğimde 'nereye gidiyoruz, nereden çıkacağız bu yoldan?' diye hep kafam karıştı. Doğru dürüst tek bir ana arter yok.''
   
İZMİR MERKEZİNDEKİ TRAFİK
   
İzmir'de ana yolların kent merkezinden geçtiğini, yaşam merkezlerinin İzmirlilere terk edilmesi gerektiğini, egzoz kokusunun, trafik çilesinin kentin merkezinden çıkarılması gerektiğini belirten Yıldırım, bunun için Konak Meydanı'ndan Yeşildere'ye tünellerle çıkış yapılacağını, bu yolun ana caddeye bağlanacağını söyledi.

Büyükşehir Belediyesinin burada ''Uçan Yol'' adı verilen bir çalışmasının bulunduğunu, viyadükler üzerinde ilk etapta Buca'ya, oradan Bornova ve Otogara kadar uzanacak yaklaşık 8 kilometre yolun 1,5 kilometresi için Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun ihale yapmak üzere olduğunu belirten Yıldırım, şunları kaydetti:
''Buradaki bağlantıların herhangi bir sıkıntı yaşanmadan çözülmesi için belediye başkanımızla konuşup arkadaşlarımızla değerlendirdik. Bu bağlantıların tamamının aynı elden çıkmasında mutabakata vardık. Dolayısıyla tüneli getireceğiz bu yola bağlayacağız, buradaki yonca kavşağını da yapacağız hatta paramızın yettiği kadar bu Buca'ya doğru da devam edeceğiz.
Daha sonra otogara devam eden kısmı için Belediye Başkanı bize 'burayı da siz yapın tamamını bitirin' diye teklifte bulundu. Yeni bir tekliftir, oldukça yoğun kamulaştırma alanı gerektiriyor, bir planlama gerekiyor. Bunun üzerinde de çalışacağımız konusunda söz verdim. Daha sonra elde ettiğimiz sonuçları değerlendirip siz İzmirlilerle bunu da paylaşacağız. Ne lazımsa yaparız.''
   
SİT TARTIŞMASI
   
Yıldırım, tünelin temelinin atılması öncesi ''bir İzmir klasiği'' yaşandığını, temelin sıkıntılarla başladığı, projesinin, planının olmadığı iddialarının ortaya atıldığını belirterek, ''Biz İzmir'e olumsuzluk pompalamaya değil hizmet etmeye geldik. Çünkü İzmir bu işleri çok konuştu. Her projede aynı tartışma, sit'' diye konuştu.
''Sit alanıdır geçemezsin'' diyenlerin bulunduğunu kaydeden Yıldırım, ''Böyle bir şey yok. Sit ise de yapılır değilse de yapılır. Her şeyin çözümü vardır. Tarihimizi de kültürümüzü de çevremizi de koruyacağız. Hizmetlerimizi de geciktirmeyeceğiz. Bunun için gereken neyse onu da yapacağız.
Yaptığımız her şeyin hesabı, kitabı, planı, projesi vardır. Tünel yapmanın, bölünmüş yol yapmanın ne demek olduğunu karayollarımız bilir. Onun için hiç bu işlere aldırış etmeyin.''

Yıldırım, son dönemde temeli atılan Sabuncubeli Tüneli, Kuzey Ege Limanı, İzmir-İstanbul yolu projelerinin 35 proje arasında yer aldığını, bunların ''katrilyonluk projeler'' olduğunu belirterek, ''İzmir için helal olsun. Konfiçyüs diyor ki, 'Ya bir yol aç, ya bir yol bul, ya da yoldan çekil'. Biz yol açmak için buradayız. Yolları açacağız, milleti birleştireceğiz İzmirlilerin gönlüne yol yapacağız'' diye konuştu.
   
''İZMİR'E VE EGE'YE ÖNEM VERİYORUZ''
    

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise hükümetin İzmir'e, Ege'ye yatırım yapmadığı iddialarının zaman zaman gündeme getirildiğini, bugüne kadar yaptıkları yatırımların ortada olduğunu, bu temelleri de herkesin gördüğünü belirtti.

İzmir ve Ege için daha çok yatırımlarının olacağını ifade eden Eker, şöyle konuştu:

''Türkiye'nin tüm illeri, ilçeleri, beldeleri bizim için bir, hepsine aynı aşkla sevdayla bağlıyız. Türkiye'nin her tarafına hizmet götürmek bizim en büyük idealimiz. İzmir, AK Parti hükümetleriyle birlikte eski günlerine kavuşacak, tekrar Türkiye'nin yıldız şehri olacak. Uluslararası arenada Türkiye'nin en önemli ihracat merkezi olacak.''
   
UÇAN YOL İHALESİ İPTAL
   
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu ise Ulaştırma Bakanı Yıldırım'a projeyi üstlenmelerinden ötürü teşekkür ettiklerini belirtti.
Belediye olarak Yeşildere Caddesi'ni köprülü kavşak ile aşarak Buca üzerinden otogara bağlayacak uçan yol projesinde ihaleye çıktıklarını, ancak iki projenin karışıklık yaratabileceği gerekçesiyle Bakan Yıldırım ile de görüşerek ihaleyi iptal etmeye karar verdiklerini açıklayan Kocaoğlu, Menderes ile otoyol arasındaki 6 kilometrelik mesafenin yapımı konusunda da Bakan Yıldırım'dan talepte bulunduklarını belirtti.
Kocaoğlu, ''Bu proje madem Konak'tan başlıyor çevre yoluna kadar gidiyor, başlangıcı siz, sonu biz olmaz. Kamulaştırma ve yapımıyla birlikte bu yolu da Karayolları ve Ulaştırma Bakanlığı yapsın diye bir teklifte bulundum. Bakanımız da en kısa zamanda değerlendirip bu yolu yapıp yapmayacağı konusunda çalışma yapıp kararını kendilerine bildirecek, biz de politikamızı belirleyeceğiz'' dedi.

Kocaoğlu, vatandaşlara seslenerek, ''Bir alkışla beni desteklerseniz bu yolu İzmir'e getireceğiz desteklemezseniz Bakan bey de haklı olarak...'' demesine üzerine tören alanında bulunanlar Bakan Yıldırım'ı alkışladı.
   
110 MİLYON LİRAYA MAL OLACAK
   
Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, şehir içi trafiğini rahatlatmak amacıyla projelendirilen tünellerin 110 milyon liraya mal olacağını ve yapımının 2 yılda tamamlanacağını söyledi.
Törende Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajı okundu. Mesajın okunması sonrası töreni izleyen vatandaşlar ''Vur vur inlesin İsrail dinlesin'' tezahüratı yaptı.
AK Parti İzmir milletvekilleri İlknur Denizli, Mehmet Tekelioğlu, Ali Aşlık, Hamza Dağ ve Nesrin Ulema ile Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habib Soluk da törene katılanlar arasında yer aldı.

0 yorum: