BİZ BÜYÜK BİR AİLEYİZ

30 Eylül 2011 Cuma

Bölgemizde barış iklimini yakalamış durumdayız

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Alexander Palace Otel'de düzenlenen Uluslararası Balkan Üniversitesi Mezuniyet Töreni'ne katıldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Alexander Palace Otel'de düzenlenen Uluslararası Balkan Üniversitesi Mezuniyet Töreni'ne katıldı.
Törende yaptığı konuşmada, bu üniversitenin kendisi açısından önemine değinen Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Daha önce farklı vesilelerle birçok farklı üniversitede bulundum. Ama inanın bugün Uluslararası Balkan Üniversitesinde sizlerle birlikte yaşadığım bu heyecanı, ruh dünyamdaki coşkuyu daha önce bir başka üniversitede yaşadığımı hatırlamıyorum. Zira burası bana üniversite yıllarımı hatırlattığı kadar geleceğe yönelik umutlarımı da artıyor. Burası bana aynı zamanda ecdadımızın kokusunu hissettirirken, bizlere bıraktığı o eşsiz ve paha biçilmez mirası geleceğe taşıma noktasında da büyük bir ümit ve güven veriyor.
Karşımda böyle kutlu bir nesli görüyor olmaktan ayrıca memnuniyet duyduğumu bilmenizi isterim. Yüzyıllar öncesinden ecdadımızın bu topraklarda yeşerttiği barış filizi görüyorum ki bugün bu yüksek şuura sahip gençlik tarafından samimiyetle kucaklanıyor. Bir kez daha hepinizi tebrik ediyor, böyle aziz bir nesil yetiştirdikleri için ailelerinize teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki Uluslararası Balkan Üniversitesi bu kutlu yolculuğunda sadece Türkiye-Makedonya kardeşliğinin değil, bölgenin barış ve istikrarının da sembolü olarak yükselmeye devam edecektir.''
''21. YÜZYIL BÖLGEMİZ İÇİN YENİDEN BÜTÜNLEŞMEYİ SİMGELEMELİDİR''

Erdoğan, üniversitenin mütevelli heyeti başta olmak üzere öğretim üyeleri ve diğer personeli kutlarken, Uluslararası Balkan Üniversitesinin, sadece Türkiye-Makedonya kardeşliği değil, bölgenin barış ve istikrarının sembolü olarak yükselmeye devam edeceğini ifade etti.
Mezun olan öğrencilerin bugün yaşadığı gurur ve heyecanın, anne ve babalarıyla hocalarının yıllardır sarf ettikleri emeklerin bir sonucu olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, öğrencilerin, ailelerinin özverisini hayatlarının bundan sonraki evrelerinde de unutmayacağına, ülkesine, milletine ve değerlerine bağlı evlatlar olarak onları gururlandırmaya devam edeceklerine bütün samimiyetiyle inandığını dile getirdi.
Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Erdoğan, şunları söyledi:

''Üniversite eğitimini aldığınız bu aziz toprakların mesajını lütfen gittiğiniz her yere taşıyın. Bakınız kendisi de bu coğrafyanın ortak sembolü olan Yahya Kemal, şu anda üzerinde bulunduğumuz bu aziz şehri nasıl tarif ediyor: 'Üsküp ki Yıldırım Bayazıd Han diyarıdır/ Evlad-ı Fatihan'a onun yadigarıdır./ Firuze kubbelerle bizim şehrimizdi o;/ Yalnız bizimdi, çehre ve ruhiyle bizdi o./ Kalbimde bir hayali kalıp kaybolan şehir!/ Ayrılmanın bıraktığı hicran derindedir!/ Çok sürse ayrılık, aradan geçse çok sene,/ Biz sende olmasak bile, sen bizdesin gene.'

İşte Üsküp böyle bir şehir. Bu topraklar insana böyle vazgeçilmez bir lezzet, hiçbir zaman kaybolmayacak bir ilham ve özlem veriyor.''

20. yüzyılın hafızalara kazıdığı savaşlar ve bunların sebep olduğu bölünmelerle anıldığını belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ve ne yazık ki bir tarafta medeniyetler ittifakının mücadelesini veren ülkeler varken, diğer tarafta da medeniyetleri savaştırmanın gayretini veren ülkeler var. Emperyalist güçler arzularından hiçbir zaman vazgeçmiyorlar, vazgeçmeyecekler. Yani ezen ve ezilenler muhakkak olacak. İlk insanla başladı, sonuna kadar devam edecek. Mesele, bunun farkında olmak suretiyle bunu minimize edebilmektir, bu mücadeleyi verebilmektir.
Bu zaman diliminde yaşanan acıların en canlı şahitlerinden biri de maalesef şu içinde bulunduğumuz Balkanlar coğrafyasıdır. Ne mutlu ki bugün yaşanan bütün acıları geride bırakıp, daha aydınlık bir geleceği kucaklamak adına bölgemizde Türkiye'nin de büyük katkılarıyla yeni bir iklimi, bir barış iklimini yakalamış durumdayız. İşte bu iklimi 21. yüzyılda kalıcı hale getirecek, bu barış atmosferini daha da güçlendirerek ileriye taşıyacak olan sizlersiniz. Bu şuuru, bu heyecanı, bu vizyonu şu anda her birinizin gözlerinde görüyor olmak beni ziyadesiyle gururlandırıyor.''
Erdoğan, 21. yüzyılın bölge için yeniden bütünleşmeyi simgelemesi gerektiğini belirterek, ''Değerli mevkidaşım, dostum sevgili Nikola ile bu ortak vizyonu paylaşıyor olmaktan duyduğum memnuniyeti de burada ifade etmek isterim. Türkiye, Balkanları Avrupa'nın kıyısında değil, kalbinde ve merkezinde bir barış, istikrar ve refah havzası olarak görmek istiyor, bunun için samimi bir mücadele veriyor. Bugün sizlerde gördüğüm bu heyecan ve yüksek şuur biliniz ki bundan sonra Türkiye'nin barış ve uzlaşma yönünde sarf ettiği çabaları daha da güçlendirecektir'' diye konuştu.

OKUL BİRİNCİSİNE DİPLOMASINI EMİNE ERDOĞAN VERDİ

Mezun olan öğrencilerin artık Makedonya'nın yüksek eğitimli aydınları olduğunu kaydeden Erdoğan, mezunların, geleceğin cumhurbaşkanları, başbakanları, idarecileri olacaklarını dile getirdi. Başbakan Erdoğan, ''Asla ve asla umutsuzluğa düşmeyin, özgüveninizi kaybetmeyin. Mutluluk, sağlık ve başarı dileklerim sizlerle'' dedi ve başarılar dileyerek öğrencileri kutladı.
Mezuniyet törenine Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve bazı milletvekilleri de katıldı.
Emine Erdoğan, okul birincisine diplomasını verirken, mezun olan öğrenciler Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan ile fotoğraf çektirdi.

0 yorum: